Musikken online 2011 - nr. 4

Festmusikken – en død dinosaur?

Posted in Musikken online 2011 - nr. 4

christine_portraetVi husker ham fra mormors runde fødselsdag, kusinens konfirmation eller moster og onkels sølvbryllup – festmusikeren, der sad ovre i hjørnet, spillede for på festdeltagerenes hjemmeskrevne sange, skabte hyggelig stemning og sørgede for, at der blev sagt skål på de helt rigtige tidspunkter.
Engang var festmusikeren fast inventar til både familiefødselsdage og andre store begivenheder. I dag er han måske på vej til at forsvinde fra festbilledet.
I hvert fald hvis man tror budskabet i DR-artiklen fra i sommer: ”Suppe-steg-og-is-musikken er ved at uddø”. Fra at have været booket ved fire ud af fem familiefester bliver festmusikerne nu kun hyret til ét ud af fem festarrangementer, forlød det i artiklen. En nedgang på 60 procent.

Vinyl årgang 2011

Posted in Musikken online 2011 - nr. 4

vinnyllandVinyl, LP, grammofonplade, album eller slet og ret plader – kært musikformat har mange navne. Da cd’en holdt sit sejrrige indtog verden over i midten af 1980’erne, var der nok ikke mange, der regnede med, at LP’en som musikmedie ville overleve. Det knap 100 år gamle fænomen havde i manges øjne udtjent sin værnepligt efter at være gået fra lak over vinyl til en lidt discountet pvc-udgave.
Grammofonpladen havde i tidens løb overlevet angreb fra både spolebånd, kassettebånd og andre mere eller mindre velfungerende alternativer, men nu var det tid til digitalisering og modernisering af musikbranchen. 

GLOBENHAGEN 2011

Posted in Musikken online 2011 - nr. 4

Globenhagen-201100228Da DMF Københavns mini-festival GLOBENHAGEN blev skudt af sted for tredje år i træk, skete det i nye rammer. Lobbyen på Avenue Hotel var over to intense dage i oktober forvandlet til et spillested, hvor ti forskellige verdens- og folkemusik-acts kunne opleves. Det utraditionelle venue på Åboulevarden var nøje udvalgt på grund af beliggenheden i bekvem gå-afstand fra Forum. Her var cremen af den internationale world-branche samlet fra d. 26. til d. 30. oktober til WOMEX eller World Music Expo – en stort anlagt international branchefestival for verdensmusik.

Selskabsmusikeren – en uddøende art

Posted in Musikken online 2011 - nr. 4

uddendeby_ved_klaveretHan er placeret i hjørnet med klaveret. Langbordet står midt i rummet, allerede dækket op. Middagens gæster er endnu ikke ankommet. Gundorph venter. Tjenerne venter også. Vi bruger tiden på at snakke. Om gamle dage. Jeg har følelsen af at være til begravelse. Der er bare ingen døde. Men alligevel er der den stemning, som om nogen er gået bort. Eller noget.